home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

23 juni 2011

Slinkende voorraad speekseltests slecht signaal


Zonet ondervroeg ik minister Turtelboom over de slinkende voorraad speekseltests. Van de oorspronkelijke 18.000 exemplaren zijn er nog 1.200 beschikbaar om de zomer door te komen. Verdeeld over 200 politiekorpsen is deze voorraad uiterst klein.

Volgens de minister zullen de resterende tests zodanig verschoven worden tussen de korpsen dat de periode zonder al te veel moeilijkheden overbrugd zal kunnen worden. Ik hoop dat ze gelijk heeft, maar gelet op signalen uit de sector, betwijfel ik dat ten zeerste. Het is vooral betreurenswaardig dat dit nieuws net voor de zomer uitlekt waardoor de subjectieve pakkans laag wordt ingeschat en op diverse fora een zweem van volledige vrijheid is gaan leven.

Het is eveneens de vraag waarom de bestelling niet eerder werd geplaatst, gelet op het feit dat de ministerraad op 1 juni al tot een akkoord kwam om geld uit het Verkeersveiligheidsfonds te putten.





22 juni 2011

Bedenkingen bij Europese aanbeveling voor totaal alcoholverbod jongeren


De commissie mobiliteit van het Europees Parlement wil een totaal alcoholverbod opleggen aan jonge en commerciële bestuurders. Persoonlijk heb ik daar een aantal bedenkingen bij en vind ik de redenering van de Europese vertegenwoordigers nogal kort door de bocht.

Onze partij kaartte al eerder aan dat jonge mensen zeer slecht scoren in verkeersveiligheidsstatistieken, maar opvallend genoeg heeft dat niet in de eerste plaats met drank te maken. Vooral veertigers en vijftigers blijken de weg op te gaan met een glas te veel. In lagere leeftijdsgroepen zijn in de eerste plaats onervarenheid en jeugdige roekeloosheid van tel. Men zou dan ook beter daarop inzetten i.p.v. nieuwe regels op te leggen die jongeren viseren omwille van hun leeftijd. Dat is immers een slag in het gezicht van een leeftijdsgroep die de BOB-gedachte in België de voorbije jaren hoog in het vaandel heeft gedragen. Van de -50'ers is de leeftijdsgroep 18- tot 24-jarigen de groep waarin het minst aantal ongevallen onder invloed van alcohol gebeuren.

Verschillende limieten bemoeilijken overigens de controles, omdat steeds leeftijd en beroep van de chauffeurs moet worden nagegaan. Hierdoor daalt het aantal verrichte controles per uur, wat niet de bedoeling kan zijn. Het lijkt me het gemakkelijkst maar ook het eerlijkst om één limiet te voorzien. Zo verlopen de controles het best en wordt niemand geviseerd. Meer inzetten op het bestrijden van recidivisten en meer controles zijn de enige structurele manier om duurzaam in te grijpen. Momenteel hebben chauffeurs buiten de BOB-campagnes té veel het gevoel dat de kans op controle minimaal is. Vandaar dat ik de aangekondigde zomerse BOB-campagnes toejuich.





20 juni 2011

Nieuwe lading speekseltests op komst!


Sinds 1 oktober vorig jaar heeft de politie de strijd tegen rijden onder invloed van drugs drastisch opgevoerd met de introductie van de snelle en performante speekseltest. Van de ruim 18.000 speekseltests die de FOD Justitie in 2010 aankocht, blijven er slechts 1.200 over.

Onlangs stelde ik minister De Clerck een vraag over de slinkende voorraad tests. Hij gaf aan te zullen bekijken of een extra voorraad kon worden aangekocht. Dit weekend werd aangekondigd dat ongeveer 465.000 euro wordt vrijgemaakt voor de aankoop van 35.000 nieuwe speekseltests. Omdat sommige politiezones kampen met een nijpend gebrek aan tests werd uitzonderlijk 465.000 euro uit het Verkeersveiligheidsfonds vrijgemaakt. De ministerraad heeft dit, onder impuls van minister De Clerck en staatssecretaris Schouppe, goedgekeurd.

Het is echter onduidelijk tegen wanneer de nieuwe testen beschikbaar zullen zijn. Mogelijk is dat pas tegen oktober. Tijdens de zomermaanden zal dus spaarzaam moeten worden omgesprongen met de beschikbare tests…





16 juni 2011

Van bedrijfsauto’s naar bedrijfsfietsen!


Steeds meer bedrijven stellen fietsen ter beschikking van hun werknemers. Zo vervangt de bedrijfsfiets de wagen of wordt die gecombineerd met het openbaar vervoer. Wat zijn de voordelen van bedrijfsfietsen?

Uit onderzoek blijkt 80 procent van de werknemers binnen een afstand van 10 kilometer van het werk of dicht bij een station te wonen. Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer bedrijven een fiets ter beschikking van hun werknemers stellen. Vaak wordt naast een fiets ook bijhorende uitrusting zoals beschermende kledij, een helm, regenjas en –broek aangeboden.

Betere conditie
Bedrijven stellen om verschillende redenen fietsen ter beschikking. Via het mobiliteitsproject 'Bike to Work' bieden bedrijven hun personeelsleden de kans de auto thuis te laten en met de fiets te komen. Op die manier dragen ze bij tot een vlotter verkeer en een gezonder leefmilieu. Bovendien zijn fietsende werknemers minder vaak ziek en hebben ze een betere conditie.

Maatschappelijke rol
Ook de maatschappelijke rol is belangrijk. Met bedrijfsfietsen ondersteunt men niet alleen een duurzame mobiliteit maar ook werkgelegenheid voor de medewerkers van fietshersteldiensten zoals Max Mobiel, dat “inloopbanen” aanbiedt.

Financieel interessant
Een bedrijfsfiets is ook financieel interessant. In de eerste plaats zijn er geen kosten voor brandstof, verkeersbelasting, autoverzekering of parkeerboetes. Daarnaast is de bedrijfsfiets fiscaal aantrekkelijk. De fiets wordt niet belast als voordeel van alle aard, de fiets en toebehoren kunnen voor 120% in kosten worden gebracht en cumulatie met bedrijfswagen en fietsvergoeding is mogelijk. De werkgever mag bovendien een belastingvrije fietsvergoeding van 0,21 euro per kilometer toekennen.





14 juni 2011

Thuiswerk: angst bedrijfsleiders overwinnen!


Recent onderzoek wijst uit dat 47 procent van de werknemers graag thuis wil werken, maar 49 procent van de werkgevers dat resoluut verbiedt. Zij vrezen een mogelijke negatieve impact op de collegialiteit en de betrokkenheid bij het bedrijf.

Bedrijven die thuiswerken wel toelaten zien daar echter duidelijke voordelen in. Ze vinden het aangewezen voor werk dat een grote concentratie vraagt en zijn van oordeel dat het privéleven van de werknemers er wel bij vaart. 45 procent is zelfs van mening dat werknemers thuis productiever zijn dan op kantoor. Eerder toonde wetenschappelijk onderzoek al aan dat organisaties die thuiswerk toestaan genieten van verhoogde productiviteit en lagere productiekosten. Bovendien blijkt het makkelijker om getalenteerde werknemers te vinden en te behouden en vermindert het wagengebruik, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten.

Nu netwerkcircuits, Virtual Private Network (VPN-) apparatuur en VIP client software zijn verbeterd, lijkt thuiswerk steeds makkelijker te implementeren. Vooral de angst van de bedrijfsleiders moet dus worden overwonnen!