home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

22 juni 2011

Bedenkingen bij Europese aanbeveling voor totaal alcoholverbod jongeren


De commissie mobiliteit van het Europees Parlement wil een totaal alcoholverbod opleggen aan jonge en commerciële bestuurders. Persoonlijk heb ik daar een aantal bedenkingen bij en vind ik de redenering van de Europese vertegenwoordigers nogal kort door de bocht.

Onze partij kaartte al eerder aan dat jonge mensen zeer slecht scoren in verkeersveiligheidsstatistieken, maar opvallend genoeg heeft dat niet in de eerste plaats met drank te maken. Vooral veertigers en vijftigers blijken de weg op te gaan met een glas te veel. In lagere leeftijdsgroepen zijn in de eerste plaats onervarenheid en jeugdige roekeloosheid van tel. Men zou dan ook beter daarop inzetten i.p.v. nieuwe regels op te leggen die jongeren viseren omwille van hun leeftijd. Dat is immers een slag in het gezicht van een leeftijdsgroep die de BOB-gedachte in België de voorbije jaren hoog in het vaandel heeft gedragen. Van de -50'ers is de leeftijdsgroep 18- tot 24-jarigen de groep waarin het minst aantal ongevallen onder invloed van alcohol gebeuren.

Verschillende limieten bemoeilijken overigens de controles, omdat steeds leeftijd en beroep van de chauffeurs moet worden nagegaan. Hierdoor daalt het aantal verrichte controles per uur, wat niet de bedoeling kan zijn. Het lijkt me het gemakkelijkst maar ook het eerlijkst om één limiet te voorzien. Zo verlopen de controles het best en wordt niemand geviseerd. Meer inzetten op het bestrijden van recidivisten en meer controles zijn de enige structurele manier om duurzaam in te grijpen. Momenteel hebben chauffeurs buiten de BOB-campagnes té veel het gevoel dat de kans op controle minimaal is. Vandaar dat ik de aangekondigde zomerse BOB-campagnes toejuich.