home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

16 juni 2011

Van bedrijfsauto’s naar bedrijfsfietsen!


Steeds meer bedrijven stellen fietsen ter beschikking van hun werknemers. Zo vervangt de bedrijfsfiets de wagen of wordt die gecombineerd met het openbaar vervoer. Wat zijn de voordelen van bedrijfsfietsen?

Uit onderzoek blijkt 80 procent van de werknemers binnen een afstand van 10 kilometer van het werk of dicht bij een station te wonen. Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer bedrijven een fiets ter beschikking van hun werknemers stellen. Vaak wordt naast een fiets ook bijhorende uitrusting zoals beschermende kledij, een helm, regenjas en –broek aangeboden.

Betere conditie
Bedrijven stellen om verschillende redenen fietsen ter beschikking. Via het mobiliteitsproject 'Bike to Work' bieden bedrijven hun personeelsleden de kans de auto thuis te laten en met de fiets te komen. Op die manier dragen ze bij tot een vlotter verkeer en een gezonder leefmilieu. Bovendien zijn fietsende werknemers minder vaak ziek en hebben ze een betere conditie.

Maatschappelijke rol
Ook de maatschappelijke rol is belangrijk. Met bedrijfsfietsen ondersteunt men niet alleen een duurzame mobiliteit maar ook werkgelegenheid voor de medewerkers van fietshersteldiensten zoals Max Mobiel, dat “inloopbanen” aanbiedt.

Financieel interessant
Een bedrijfsfiets is ook financieel interessant. In de eerste plaats zijn er geen kosten voor brandstof, verkeersbelasting, autoverzekering of parkeerboetes. Daarnaast is de bedrijfsfiets fiscaal aantrekkelijk. De fiets wordt niet belast als voordeel van alle aard, de fiets en toebehoren kunnen voor 120% in kosten worden gebracht en cumulatie met bedrijfswagen en fietsvergoeding is mogelijk. De werkgever mag bovendien een belastingvrije fietsvergoeding van 0,21 euro per kilometer toekennen.