home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

20 juli 2011

Naar een échte tariefsimulator voor de telecomsector!


Afgelopen donderdag ondervroeg ik minister van Quickenborne over problemen die zich voordoen met de website bestetarief.be, de tariefsimulator voor de telecomsector.

Test-aankoop liet weten dat Carrefour Mobile op de onafhankelijke simulator verregaande reclameboodschappen plaatste bij de uitleg over haar tariefplannen. Hoewel de Jury voor Ethische Praktijken (JEP) oordeelde dat de beweringen niet met de waarheid strookten, wou de BIPT haar verantwoordelijkheid niet nemen en liet het de boodschappen staan. In de plenaire vergadering verklaarde de minister dat het probleem was verholpen, maar vandaag is de boodschap nog steeds te lezen bij zowat alle Carrefourpakketten. Was het een bewust leugentje of wist hij het niet? Punt is dat hij geen vat lijkt te hebben op de diensten van de BIPT (=Belgische regulator voor de postdiensten en de telecommunicatie).

In tegenstelling tot wat de minister beweerde doen er zich immers wel meer problemen voor met de tariefsimulator:

- Frappant is dat diverse simulaties uitkomen op abonnementen die nul euro zouden kosten. Voor wie zich gemakkelijk laat verleiden: kijk alstublieft iets verder en besef dat gratis doorgaans niet bestaat!

- In de zoekresultaten vinden we nog steeds “Happy Many”-pakketten, hoewel deze in realiteit al meer dan een jaar niet meer bestaan. We vermoeden dan ook dat de controle op de up-to-dateness van de aangeboden pakketten te wensen overlaat.

- Naar de tarieven van Delhaize Mobile is het tevergeefs zoeken op de site, waardoor ook vragen kunnen worden gesteld bij de volledigheid van het aanbod.

- Onlangs was ook te lezen hoe Telenet het goedkoopste tarief op de tariefsimulator bewust verbergt via andere kanalen. Enkel wie de moeite neemt om het telefonisch aan te vragen maakt aanspraak op dit voordelig tarief. Ook de transparantie is dus voor verbetering vatbaar.

=> Conclusie: er is dringend nood aan een volwaardig toezicht op deze site, willen we er van maken wat hij beweert te zijn: een onafhankelijke, volledige en ethisch verantwoorde tariefsimulator voor de Belgische markt!