home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

22 februari 2012

"De harde kern luistert niet naar affiches”

CD&V VERKLAART DE OORLOG AAN PROBLEEMCHAUFFEURS
P-MAGAZINE, 21 februari, 2012

Volgens voorlopige cijfers van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) ziet het ernaar uit dat het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in België in 2011 voor het eerst sinds lang weer is gestegen. Het BIVV lanceerde daarop de tweede editie van de Go For Zerosensibiliseringscampagne. CD&V-parlementslid en mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh van zijn kant heeft een resem voorstellen klaar om hardleerse chauffeurs strenger aan te pakken.

Volgens het BIVV ligt het rijgedrag van een bepaalde groep automobilisten heel vaak aan de basis van ongelukken.
JEF VAN DEN BERGH: "Er is inderdaad een groep probleembestuurders. Je hebt drie categorieën: de alcoholrecidivisten – mensen die meer dan eens dronken achter het stuur kruipen - de snelheidsduivels - mensen met een chronisch zware voet - en de strafontlopers – mensen die hun boetes niet betalen. We horen dat van bijvoorbeeld politierechters, die telkens opnieuw dezelfde mensen voor hun rechtbank zien verschijnen. Daar word je als rechter moedeloos van.
>Aan ons om justitie de juiste instrumenten te bezorgen om die hardleerse chauffeurs strenger aan te pakken. Daarvoor moeten we de bestaande wetgeving aanscherpen. Wie binnen de driejaar een tweede keer voor de politierechter moet verschijnen voor zware fouten als overdreven snelheid of rijden onder invloed, wacht een verdubbeling van de straf. We willen ook de strafontlopers, mensen die hun boetes niet betalen of die na een rijverbod doodleuk verder blijven rijden, strenger aanpakken en tegelijk de achterpoortjes sluiten."
Is de wet nog niet streng genoeg? Steeds meer chauffeurs vinden dat ze gepest worden met al die regeltjes.
JEF VAN DEN BERGH: "Onze wetsvoorstellen zijn géén pestmaatregelen. Ze gaan dieper dan een aantal van de nieuwe regels die de jongste jaren zo veel media-aandacht en toogdiscussies hebben opgeleverd: de verlaging van de alcohollimiet, snelheidsbeperkingen, verplichte winterbanden... Let op: die zijn even noodzakelijk, maar dergelijke maatregelen alleen lossen het probleem niet op."
Dit zijn repressieve maatregelen. U loopt niet zo hoog op met sensibiliseringscampagnes als Go For Zero?
JEF VAN DEN BERGH: "Net wel, want een strenge wetgeving moet absoluut hand in hand gaan met sensibilisering. Wat we doen met deze voorstellen, is de harde kern van de probleemgevallen aanpakken. Die luisteren niet naar affiches langs de weg. Ik heb de indruk dat ook mobiliteitsminister Melchior Wathelet (CDH) beseft dat we die bestuurders strenger moeten aanpakken.”