home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

25 april 2008

Stem Jef ! - sms MAN 1 naar 3354.


Jef is bij de 5 genomineerden voor de verkiezing van meest sexy politicus van Vlaanderen.

Surf naar www.sexypoliticus.be, klik op de foto, bekijk het filmpje en stém per sms. Om je stem op Jef uit te brengen, sms je MAN 1 naar 3354 (1 euro per sms). Bezitters van een digitale televisie kunnen ook stemmen via Actua-TV, op Telenet digitaal standaard op kanaal 400. Wanneer je vervolgens op de rode knop drukt voor interactieve tv, kan je stemmen. De opbrengst gaat naar het zelfmoordpreventie-onderzoek van de Universiteit Gent. De wedstrijd loopt nog tot en met 30 april.

We willen van deze gelegenheid gebruik maken om er op te wijzen dat de INHOUD (nog) beter is dan de verpakking!

PS Maak zeker ook familie en vrienden warm om voor Jef te stemmen! De concurrentie is groot...

23 april 2008

Aparte alcohollimiet voor beginnende chauffeurs?

Uit alle onderzoeken blijkt dat er méér chauffeurs betrapt worden op alcoholgebruik in het verkeer bij 35+’ers dan bij jongeren. Jongeren worden hier zéér onterecht geviseerd m.b.t. alcoholgebruik in het verkeer, terwijl net in die leeftijdsgroep “BOB” het best is ingeburgerd en alcoholgebruik in het verkeer het minst sociaal getolereerd wordt. Het is een slag in het gezicht van een leeftijdsgroep die – er zijn uitzonderingen natuurlijk – de voorbije jaren de BOB-gedachte hoog in het vaandel hebben gevoerd.

Momenteel bestaat er in ons land een sfeer dat – buiten de BOB-periode – de kans op een alcoholcontrole erg laag is. We weten in ons land amper hoeveel ongevallen er gebeuren met chauffeurs die één of 2 jaar hun rijbewijs hebben, laat staan dat we zouden weten hoeveel er daarvan gerelateerd zijn aan alcohol.

Bovendien is dit een symboolmaatregel in plaats van de bestaande maatregel te handhaven, te doen naleven. Zo’n symbool kan misschien kort effect hebben (maatschappelijk debat), maar de enige duurzame manier is een voldoende hoog subjectief en objectief controleniveau. Maar dat vergt natuurlijk grotere inspanningen.

Bovendien geven we een compleet fout signaal aan chauffeurs als zij na 2 jaar (of wat de periode ook moge zijn), ineens de “toelating” krijgen om meer te mogen drinken.

17 april 2008

Verplichte nummerplaat voor bromfietsers: graag uitzondering voor oldtimers

De Europese richtlijn die stelt dat bromfietsen vanaf 2010 opnieuw een nummerplaat zullen moeten dragen en ingeschreven moeten zijn, is een goede zaak. Door deze richtlijn wordt één van mijn oude wetsvoorstellen realiteit. Het voorstel werd destijds al door verschillende partijen gesteund, doch minister Landuyt voelde zich niet geroepen om zo’n regeling op te zetten.

De voordelen zijn nochtans duidelijk. Politiediensten en verzekeraars zijn vragende partij voor de wederinvoering van de nummerplaat. Zo kan een bromfiets in een zone-30 aan overdreven snelheid geflitst worden, en een bromfietser die vlucht voor een politiecontrole kan gemakkelijker geïdentificeerd worden. Maar ook opgedreven bromfietsen – een kwaal voor de verkeersveiligheid – kunnen zo uit het verkeer gehaald worden. Verder kunnen diefstal van bromfietsen en kleine vormen van jeugdige criminaliteit door een betere herkenbaarheid van de bromfiets beter aangepakt worden.

Men moet hierbij wel rekening houden met oude voertuigen, die veelal door liefhebbers en verzamelaars zijn gerestaureerd en slechts af en toe op de openbare weg gebruikt worden. Een aangepaste regeling moet ervoor zorgen dat deze hobby niet in gevaar gebracht wordt. Bij de herinvoering van de inschrijvingsplicht in Nederland rezen immers heel wat problemen voor deze mensen. Elke brommer moest opnieuw gekeurd worden, maar men had het aantal duidelijk onderschat: de schatting bedroeg 200.000 stuks, uiteindelijk bleek het om 800.000 oude brommers te gaan. Daaruit moeten we lessen trekken.

Welke problemen stellen zich? Bij motorfietsen van voor 1970 werden zelden of nooit papieren geleverd, noodzakelijk voor de inschrijving. Ook de nummers op motorblokken of frames zijn vaak niet meer leesbaar of zelfs niet aanwezig. Ook het merk levert problemen op: enkel in Belgie waren meer dan 100 brommermerken actief. Een Flandria, Superia of Royal Nord kennen de meesten wel maar wie heeft er ooit gehoord van een Omega, Lavenier, Parissport? Nog zo een probleem zijn de losse hulpmotoren van 49,5 cc, die op een bestaande fiets gemonteerd werden. In aantal zullen deze in België in de minderheid zijn, maar sinds de jaren ‘30 zijn er in ons land ongeveer 200 verschillende merken van geweest waaronder Flink, Victoria, Berinni, Powerpak, Rex, enz. Een soepele aangepaste regeling voor deze voertuigen die eerder tot een collectie behoren dan tot het verkeerspark, moet hiervoor uitgewerkt worden.

11 april 2008

Aanbod collectieve verzekering voor vrijwilligerswerk blijft gewaarborgd

Wanneer verenigingen een evenement organiseren zijn ze verplicht een verzekering af te sluiten voor hun helpende vrijwilligers. Om het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk te ondersteunen bieden de provinciale steunpunten Vrijwilligerswerk deze collectieve verzekering sinds juli 2007 gratis aan de verenigingen aan. Dit initiatief kent groot succes. Zeer veel organisaties maken er reeds gebruik van.

De provinciale steunpunten zelf krijgen de nodige middelen hiervoor van de Nationale Loterij. In 2006 trok de Loterij een bedrag van 850.000 euro uit voor 2007. Voor 2008 werd een verhoging gerealiseerd tot 1.000.000 euro. In de eerste verdeling van de gelden van de Nationale Loterij, voorzien voor 2009, werd het beloofde bedrag (opnieuw 1.000.000 euro) niet opgenomen. Dit brengt de nodige opschudding teweeg binnen het vrijwilligerswerk. Er wordt immers gevreesd dat het aanbod van de collectieve verzekering zal wegvallen. Voor CD&V is dit uitgesloten. We zijn zeer blij dat zo’n aanbod vandaag bestaat voor de vrijwilligers en de verenigingen. Bij de komende verdeling van de gelden van de Nationale Loterij zullen we erop toezien dat het beloofde bedrag wordt vrijgemaakt om dit belangrijk en succesvol initiatief ook in de toekomst te waarborgen.

01 april 2008

Terug naar vaste begeleider in rijopleiding

Het ernstige ongeval in Luik brengt de rijopleiding opnieuw ter discussie.

Toenmalig Minister van Mobiliteit Landuyt heeft de vrije begeleiding buiten de rijschool zo nonchalant benaderd, dat daaruit ernstige risico’s voortkomen. Het is niet verantwoord dat de begeleide stage verminderd werd van minimum een half jaar tot minimum drie maanden. Tevens is het geen goede zaak dat een kandidaat-bestuurder zoveel begeleiders mag hebben als hij zelf wil. Ook werd van de hervorming geen gebruik gemaakt om de vrije begeleiders zelf een beperkte bijscholing te laten volgen, waarin hun rijstijl kritisch geëvalueerd zou worden. Op die manier zouden er minder fouten aangeleerd worden aan de kandidaat-bestuurders.

Als mobiliteitsminister kondigde Yves Leterme aan om de hervormde rijopleiding tegen de zomer te evalueren. Op dat moment kunnen een aantal dringende wijzigingen doorgevoerd worden. De minimum begeleide stage moet zeker terug op zes maanden worden gebracht en het aantal vrije begeleiders per kandidaat-bestuurder moet terug beperkt worden. Aangezien de rijopleiding in het eerste pakket van de staatshervorming zit, kunnen verdere bijsturingen vanaf 2009 door de Gemeenschappen genomen worden.