home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

27 juni 2008

Overheid moet zetje geven voor milieuvriendelijke aardgasvoertuigen

Dure olie, CO2-uitstoot en fijn stof: redenen genoeg om alternatieven te zoeken voor benzine en diesel. Die alternatieven zijn voorhanden maar vinden hun weg naar de Belgische markt niet. Aardgasvoertuigen zijn beschikbaar, de brandstof is er maar toch rijden er amper in ons land. De overheid moet dringend initiatief nemen.

Aardgasvoertuigen stoten minder CO2 uit dan traditionele wagens en een onbeduidend laag aantal partikels (roet/fijnstof). Bovendien kost aardgas als brandstof bijna de helft van de klassieke brandstoffen. Dé grote troef is dat aardgasvoertuigen een springplank vormen naar voertuigen op biogas en waterstof. Deze techniek heeft echter nu nog geen brede toepassingsmogelijkheden. Volgens een Europees rapport is aardgas de enige alternatieve brandstof waarvan het marktaandeel in 2020 ruim boven de 5% kan liggen en die op een volwassen markt zou kunnen concurreren met traditionele brandstoffen. Wereldwijd zijn er ongeveer 6,6 miljoen aardgaswagens in gebruik. In de EU zijn vooral Italië en Duitsland voortrekkers met respectievelijk 412.000 en 56.000 wagens. Frankrijk en Nederland volgen. In al deze landen lag de overheid aan de basis van het succes. België blijft jammer genoeg achter.

Met een resolutie wil ik samen met collega’s Jenne De Potter en Nathalie Muylle deze kwestie op de federale politieke agenda zetten. Vlaams Parlementslid Joke Schauvliege doet hetzelfde op het Vlaams niveau. In de eerste plaats moeten er voldoende tankstations komen. Zolang er niet getankt kan worden, zal niemand bereid zijn zich een aardgasvoertuig aan te schaffen. Zolang er geen aardgasvoertuigen rondrijden, is het uitbaten van een aardgasvulpunt niet rendabel. Het toekennen van een startsubsidie kan helpen om uit deze vicieuze cirkel te raken. Verder zou de overheid zich moeten engageren om de accijnzen voor aardgas als autobrandstof voor een lange periode op een laag niveau vast te leggen. Daarnaast moet de overheid zelf het goede voorbeeld geven door in haar wagenpark zoveel mogelijk aardgasvoertuigen op te nemen.
We vragen de overheid een task force op te starten waarin de verschillende overheden, diensten, specialisten en marktspelers vertegenwoordigd zijn. Die task force moet ervoor zorgen dat er binnen een 5-tal jaren minimaal 75.000 voertuigen op aardgas of biogas zullen rondrijden!