home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

17 september 2010

Snelle opstart Bijzondere commissie Spoorveiligheid


Verschillende politieke partijen melden vandaag dat zij een snelle heropstart willen van de Bijzondere kamercommissie Spoorwegveiligheid. Om misverstanden te vermijden, wil ook ik - als ondervoorzitter van deze commissie tijdens de vorige legislatuur - benadrukken dat dit ook de uitdrukkelijke wens is van CD&V. 

Na de treinramp in Buizingen werd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers een Bijzondere Commissie Spoorwegveiligheid opgericht. Deze commissie kreeg van het parlement 4 maanden tijd om te onderzoeken waar het veiligheidsbeleid van de NMBS faalde (vanaf 1982) en – vooral – welke lessen hieruit getrokken moeten worden. De val van de regering en de ontbinding van Kamer en Senaat met vervroegde verkiezingen tot gevolg, resulteerde in de (automatische) opheffing van de Bijzondere Commissie na nauwelijks 2 maanden van intensieve werkzaamheden.

Ondertussen is er een nieuw parlement geïnstalleerd, en kan de plenaire vergadering opnieuw een Bijzondere Commissie oprichten. Net als de meeste (alle?) andere partijen wenst ook CD&V dat dit snel gebeurt. De plenaire vergadering komt op 12 oktober samen voor de start van het nieuw parlementair jaar, één van de eerste beslissingen moet de (her-)oprichting van deze commissie zijn. Hiertoe zal CD&V een voorstel neerleggen. Bij een snelle heropstart, kunnen de werkzaamheden tegen nieuwjaar resulteren in concrete aanbevelingen die moeten leiden tot een veiliger spoorverkeer.

Het treinongeval gisteren in Aarlen brengt dit verhaal nu opnieuw in volle belangstelling. Ook de publicatie van het rapport van het Rekenhof over het veiligheidsbeleid van de spoorwegmaatschappijen vorige week geeft heel wat aanleiding tot debat. In afwachting van de heropstart van de bijzondere commissie, zou het goed zijn dat de Conferentie van de voorzitters in de Kamer volgende week al beslist om de Kamercommissie Infrastructuur alvast vervroegd bijeen te roepen voor een hoorzitting met het Rekenhof over haar rapport, zodat er geen tijd verloren gaat. De eerste plenaire vergadering van het nieuwe werkjaar moet dan vervolgens stemmen of de nieuwe Bijzondere Commissie kan opgestart worden. Om te komen tot een snelle heropstart, wordt de tekst en de werkwijze van de vorige legislatuur best hernomen, met aangepaste termijnen.