home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

27 mei 2011

Uitvallen ASTRID-systeem onaanvaardbaar!


Het wegvallen van het ASTRID-radiosysteem tijdens de bluswerken op de Kalmthoutse heide is onaanvaardbaar. Dit systeem moet de communicatie tussen de hulpdiensten verzorgen maar viel woensdagnacht plots uit.

Recent stelde ik minister Turtelboom een schriftelijke vraag over problemen met het bereik van het ASTRID-systeem in de grenszones. In het verleden waren er meerdere incidenten waarbij politiepatrouilles geen versterking konden inroepen omdat het systeem niet werkte. Dit kende een triest hoogtepunt bij de beschieting van een politiepatrouille op een parking aan de E34 in Gierle, waarbij de politieagenten tevergeefs versterking vroegen via hun radiosysteem.

Toen minimaliseerde de minister de problemen en stelde ze dat het systeem overal perfect kon functioneren. De brand op de Kalmthoutse Heide maakte pijnlijk duidelijk dat dit niet zo is. Hoewel de samenwerking en solidariteit tussen de hulpdiensten voorbeeldig was, werd hun functioneren tijdens de moeilijke nachturen sterk gedwarsboomd door het uitvallen van het ASTRID-systeem. De brandweerlieden waren aangewezen op hun privé-gsm’s.

Het peperdure ASTRID-systeem werd ontwikkeld om de communicatie tussen de hulpdiensten altijd en overal te verzekeren. Het is dan ook onaanvaardbaar dat een panne aan een mast meer dan drie uren aansleept. Dit had ernstige gevolgen kunnen hebben. Een geluk bij een ongeluk was de brand net tijdens die periode min of meer onder controle.

Ook minister Turtelboom noemde het incident in de Kamer “onaanvaardbaar”. Maar dat is onvoldoende: een minister moet ook haar verantwoordelijkheid nemen!





26 mei 2011

Aandacht voor ecodriving!


Uit een vraagstelling van mobiliteitsorganisatie Touring blijkt slechts 3 op de 10 automobilisten het principe van ecologisch rijden te kennen.

Vreemd als men weet dat een ecologische rijstijl tot 25% of 1.5 liter brandstof per 100 km bespaart. Voor een gemiddelde consument, die ongeveer 15.000 km per jaar doet, betekent dit een jaarlijkse besparing van 365 euro op benzine en 335 euro op diesel. Bovendien vermindert de uitstoot hierdoor aanzienlijk.

Volgende zaken kosten veel brandstof:
* De motor laten draaien zonder rijden
* Optrekken en versnellen
* Een helling oprijden

Enkele tips:

* Snel schakelen naar een hogere versnelling. Men mag zelfs een versnelling “overslaan”. De motor in een te hoog toerental jagen kan tot 30 liter meer verbruik geven per 100 km.

* Rem op de motor bij afremmen voor een licht of een obstakel, maar ook wanneer men bergaf rijdt.

* Wees vooruitziend: het haalt niets uit om nog op te trekken wanneer men ziet dat het licht even verderop op rood staat. Hou ook afstand en kijk wat de voorligger doet. Anticipeer dus op wat er voor jou gebeurt.

* Zorg voor een goede bandenspanning. Dat is niet alleen goed tegen slijtage, men verbruikt er tot 7% minder door.

* Laat de motor niet onnodig draaien wanneer men wacht voor een openstaande brug of een gesloten overweg. En geef vooral geen gas bij het starten.

* Gebruik de airco en de achterruitverwarming alleen als het echt nodig is. Hetzelfde voor andere energieverslinders zoals DVD en GPS.





17 mei 2011

Erkenning trajectcontroles blijft aanslepen



De erkenning van het systeem voor trajectcontroles duurt veel langer dan aanvankelijk voorzien omdat metrologische tests veel tijd in beslag nemen. Dat liet minister van economie en ondernemen Van Quickenborne weten op een vraag die ik hierover stelde.

Ik vroeg hem waarom de Belgische procedure zoveel veeleisender is en langer duurt dan bijvoorbeeld de Nederlandse regeling. De minister liet weten dat de Belgische procedure, in tegenstelling tot de Nederlandse, voorziet in foutenbepalingen om “metrologisch” in orde te zijn. Er wordt m.a.w. getest of de toestellen bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden. Volgens mij bewijst het feit dat de toestellen perfect functioneerden tijdens de strengste winter in 100 jaar dat de installatie wel degelijk op punt staat en zijn de uitgebreide testen overbodig.

De voorgelegde toestellen werken in Nederland al een hele tijd zonder problemen. Indien de Nederlandse homologatieprocedure was overgenomen of erkend als gelijkwaardig zou het systeem al in 2010 in voege zijn getreden. De Belgische procedure sleept inmiddels al meer dan een half jaar aan. Intussen blijven boetes die a.h.v. trajectcontroles worden uitgeschreven ongeldig.





10 mei 2011

Prijssimulator telecomsector geüpdatet!


Heeft u al eens geprobeerd om de tariefformules van gsm-operatoren te vergelijken? Wat is voor u het interessantste aanbod op de internetmarkt? Voor deze vragen voorziet de wet sinds 2005 een handig instrument: de website www.bestetarief.be.

Tegenwoordig worden de goedkoopste tarieven in 'pakketvorm' aangeboden, waarbij u één abonnement afsluit voor al uw communicatiemiddelen. Daarom beloofde minister van Quickenborne een extra toepassing aan de site toe te voegen die toelaat om gecombineerde tarieven te vergelijken. Zo'n module had normaal gezien eind 2009 online moeten staan, maar dat was tot een week geleden niet het geval. Ik kaartte het probleem aan en kreeg van de minister te horen dat de toepassing in een eindfase zat. Vandaag is de toepassing online raadpleegbaar!

Probleem is nog wel dat sommige operatoren geen of onjuiste tarieven doorgeven. Om daaraan te verhelpen had Van Quickenborne beloofd sancties op te leggen aan operatoren die hun tarieven weigeren in te voeren. Zover is het echter nog niet. De minister geeft aan dat operatoren eerst op hun verplichtingen zullen worden gewezen alvorens sancties volgen.