home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

05 juli 2011

Wetsvoorstel voor noodoproep doven en slechthorenden unaniem goedgekeurd!


Vanmiddag werd het wetsvoorstel voor de bereikbaarheid van de nooddiensten per sms unaniem goedgekeurd in de commissie infrastructuur. Hierdoor worden noodnummers bereikbaar voor doven, slechthorenden en mensen met een andere handicap die belet om een noodnummer op te roepen met een spraaktoestel.

Wanneer iemand betrokken raakt bij een ongeval, het slachtoffer wordt van een misdrijf of zich in een medische crisissituatie bevindt, is het van groot belang snel de nooddiensten te kunnen verwittigen. Voor de ruim 400.000 doven, slechthorenden en spraakgestoorden is dit echter niet altijd mogelijk. Voor hen zou een noodoproep per sms redding bieden. In België worden jaarlijks meer dan 5 miljard sms'en verstuurd, maar een sms naar de nooddiensten kon nog niet. Ook andere mensen komen in dergelijke situaties mogelijk niet tot een hoorbaar en begrijpbaar relaas. En bij slechte ontvangst (in tunnels, kelders of liftkokers) is het vaak onmogelijk te telefoneren maar kan men wel nog sms’en.

Sms en internet zijn geen exclusieve onderdelen meer van de jongerencultuur maar een breed maatschappelijk gegeven. Ook hulpdiensten moeten evolueren. We zijn er ons van bewust dat in noodsituaties een telefoongesprek een beter en sneller communicatiemiddel is dan een sms. Maar voor minstens 400.000 Belgen is telefoneren naar de nooddiensten geen optie. Een technische oplossing voor doven mag, gelet op de huidige technologische mogelijkheden, geen probleem vormen en is een kwestie van prioriteit.

In Finland, Oostenrijk, Ijsland en Zweden zijn de nooddiensten al enige tijd bereikbaar via SMS. Ongeveer 0,5% van de noodoproepen verloopt er via SMS. In Spanje (Murcia) gaat men al een stap verder en kunnen foto’s doorgestuurd worden naar 112.

Met dit wetsvoorstel vragen we de mobiele operatoren binnen een redelijk tijdspad onderling afspraken te maken en te implementeren teneinde de bereikbaarheid van de nooddiensten te vergroten voor gebruikers met een handicap.