home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

26 september 2011

Dienst Metrologie werkt veel te traag


De problemen met de erkenning van trajectcontroles zijn niet nieuw. Vanuit het parlement werden de afgelopen legislatuur meermaals vraagtekens geplaatst bij de werking van de Dienst Metrologie van de FOD Economie. Ik vraag al sinds 2008 om werk te maken van de homologatie van deze trajectcontroles. Eerst duurde het een tijd voor de nodige wetgeving op punt stond en daarna lukte het maar niet om een modelgoedkeuring af te leveren. We zijn nu bijna drie jaar verder en de toestellen zijn nog steeds niet inzetbaar om te verbaliseren. Wanneer de werking van een overheidsdienst een adequaat verkeersveiligheidsbeleid in de weg staat, is het hoog tijd om in te grijpen!

Vorige week diende ik nog een vraag in bij minister Van Quickenborne waarin ik expliciet de werking van de Dienst Metrologie in vraag stel. Het gaat niet enkel over trajectcontroles, er zijn ook problemen met modelgoedkeuringen van andere apparaten. Onlangs was er nog het nieuws van de ademmeter Dräger 8510 die pas na vijf jaar een modelgoedkeuring kreeg. Zijn de criteria waaraan meettoestellen moeten voldoen wel duidelijk en realistisch? Loopt het verkeerd in de werking van de Dienst zelf? Gaat het om een probleem van communicatie en samenwerking tussen de verschillende betrokken partijen?

Het zijn vragen die een antwoord verdienen. Het kan in ieder geval niet dat de werking van de overheidsdienst een adequaat verkeersveiligheidsbeleid in de weg staat. Dan is het hoog tijd om in te grijpen. Ik roep de bevoegde minister op om hier snel iets aan te doen.





15 september 2011

IC-treinen Antwerpen-Essen blijven rijden, beperkte hinder blijft


De aanpassingen die de NMBS voor het uurrooster op spoorlijn 12 had voorzien worden toch niet zo drastisch als aanvankelijk gevreesd. Eerst was sprake van een afschaffing van de piekuurtreinen (P) en een omschakeling tot stoptrein van de IC-trein vanuit Antwerpen-centraal. Nu denkt de NMBS aan een andere oplossing.

De aanpassing van de uurregeling is een gevolg van werken aan de Albertkanaalbruggen, waardoor minder treinen zullen kunnen doorrijden. De drastische aanpassingen die eerder werden voorgesteld, zwakt de NMBS gelukkig wat af. Na contacten met NMBS-CEO Marc Descheemaecker en NMBS-directeur Sabin S'Heeren, heb ik alvast bekomen dat de IC-treinen zullen blijven rijden zoals vandaag en dus niet als stoptrein met een reistijdverlenging van ongeveer tien minuten. Ook blijft zeker één piekuurtrein rijden.

Dit is zeer positief tegenover het eerste voorstel, maar betekent nog steeds een betreurenswaardige vermindering van de dienstverlening op Lijn 12.





09 september 2011

Meer diefstallen van lading


Belgische vrachtwagenchauffeurs worden steeds vaker geconfronteerd met een diefstal van hun lading. Dat valt te concluderen op basis van cijfers van minister Turtelboom.

Vorig jaar werden 348 ladingen gestolen op de Belgische wegen, goed voor een stijging van 29%. In 2009 werden “slechts” 270 voorvallen gemeld. De meeste incidenten gebeurden op parkings langs autosnelwegen, in hoofdzaak in de arrondissementen Namen, Turnhout en Kortrijk. Minister Turtelboom belooft specifieke maatregelen te voorzien voor de geviseerde regio’s.

Het probleem van ladingdiefstallen is een Europees probleem. In vijf jaar tijd zorgden ladingdiefstallen in de EU voor een verlies van 8,2 miljard euro en kwam het voor in 73% van de logistieke bedrijven. Naast schade aan het voertuig is er vaak economische schade, motivatieschade bij het personeel en reputatieschade bij klanten en leveranciers.

In Nederland is sinds kort een Snel Interventie Team inzetbaar dat met gerichte acties de transportcriminaliteit wil aanpakken. Een aantal geviseerde plaatsen werden er ook uitgerust met beveiligingssystemen. Als we willen vermijden dat criminele bendes ons land viseren moeten we dit soort maatregelen zeker in overweging durven nemen.

05 september 2011

Sms-diensten spoor nog niet zo gekend


Met sms-diensten informeert de NMBS haar reizigers over mogelijke reisroutes en treinvertragingen. De diensten bestaan intussen ruim twee jaar, maar uit cijfers die ik verkreeg van minister Vervotte blijken nog niet al te veel mensen gebruik te maken van deze mogelijkheid.

In twee jaar tijd deden 11.422 klanten (= 2,4% van de abonnees) beroep op de sms-dienst 2828, goed voor een totaal aantal van 295.777 berichten. Door een eenvoudig sms’je naar 2828 ontvang je de drie snelste reisvoorstellen voor een bestemming, aangevuld met realtime reisinformatie. Wie gebruik maakt van de dienst is dus wel tevreden en keert terug.

Iets meer reizigers, 13.614 of 2,9% van de kaarthouders, schreven zich in voor de dienst “MyTrainInfo”. Via deze gratis dienst brengt de NMBS je per sms op de hoogte als je trein vertraging heeft, omgeleid of afgeschaft wordt.

De diensten zijn zeker waardevol en worden geapprecieerd door de gebruikers, maar met zo’n 476.000 kaarthouders ligt het potentieel toch een pak hoger. Meer communicatie over deze diensten zou volgens mij veel mensen kunnen overtuigen!

01 september 2011

Alcoholslot geen miskleun


De resultaten van het Europese DRUID-onderzoek wijzen uit dat bestuurders bij een zwaar ongeval vaak dronken en/of high zijn. De Belgische bestuurders blijken meer nog dan elders hardleers – 38 % van de zwaargewonde autobestuurders zit boven de toegestane 0.5 promille en bijna 10% heeft cannabis gebruikt. De onderliggende vaststelling is níet nieuw. De mix van alcohol en rijden vormt een dodelijke cocktail. Dat weten we al langer dan vandaag. Ook de recepten blijven dezelfde. Eens om de zoveel tijd klinkt de roep om de pakkans te verhogen, de boetes op te trekken, de alcohollimiet te verlagen en de preventiecampagnes te versterken. Een krachtdadiger optreden is nodig. Daarnaast bestaat er een belangrijk nieuw preventief middel voor hardleerse bestuurders. Maar, zoals met alles wat nieuw is, roept ook het alcoholslot weerstand op.

Enkele politierechters hebben het niet hoog op met zo’n alcoholslot. Ze vinden de kostprijs onverantwoord hoog. De installatie van een alcoholslot en het volgen van een bijhorend omkaderingsprogramma kost de overtreder in totaal om en bij de 3 000 euro. Dat bedrag situeert zich dus in de lagere regionen van de mogelijke geldboetes die rechters kunnen uitspreken en die variëren van 1 100 tot 11 000 euro. De wet voorziet expliciet dat de kosten voor het alcoholslot kunnen afgetrokken worden van de opgelegde geldboete. Het maakt met andere woorden geen verschil voor de portemonnee van de overtreder of hij tot een geldboete van 3 000 euro wordt veroordeeld of tot een even hoge geldboete en een alcoholslot waarvan de kost aftrekbaar is van de boete. Voor dezelfde prijs krijgt hij of zij er een omkaderingsprogramma – een soort afkickprogramma, zo je wil – bovenop. Een maatregel die in tegenstelling tot een loutere geldboete wél een blijvend effect kan ressorteren. En juist dat is van belang bij hardleerse bestuurders.

Bovendien, argumenteren de politierechters, bestaan er voldoende andere strafmaatregelen om dronken bestuurders uit het verkeer te houden. Het is echter zo dat een harde kern van probleemdrinkers niet afgeschrikt wordt door geldboetes, gevangenisstraffen of een verval van het recht op sturen. In het beste geval zitten ze hun straf uit en gaan ze daarna opnieuw in de fout. Voor België bestaan hierover geen cijfers maar in Nederland werd vastgesteld dat ongeveer 1 op de 3 veroordeelden binnen de 3 jaar opnieuw voor de rechtbank moet verschijnen voor dezelfde feiten. In het slechtste geval kruipen ze ondanks hun rijverbod toch gewoon achter het stuur. Het zijn rijdende tijdbommen. Voor dergelijke bestuurders vormt een alcoholslot een bijkomende fysieke barrière.

In Nederland gaat men drastisch te werk. Iedereen die betrapt wordt met een promillage van meer dan 1.3 krijgt vanaf het najaar een alcoholslot opgelegd. Ook alcoholisten krijgen een alcoholslot. De Nederlandse overheid baseert zich hiervoor op onderzoek dat een alcoholslot beter voor de veiligheid werkt dan een totaal rijverbod. De automobilisten moeten het slot zelf betalen. Hier in België wordt het aan de rechter overgelaten om de beoordelen in welke situatie een alcoholslot geschikt is. Voor een bestuurder die een eerste keer veroordeeld wordt, zal een alcoholslot inderdaad een eerder overdreven kostelijke maatregel zijn. Voor de recidivist die voor de zoveelste keer tegen de lamp loopt, is de prijs dan weer klein als je weet dat je er mensenlevens mee kan redden. Het alcoholslot moet niet te pas en te onpas worden opgelegd. Het is aan de rechter om te oordelen. Maar dat er gevallen bestaan waarin de toepassing opportuun is, staat als een paal boven water. Het is dan ook te hopen dat onbekend niet onbemind maakt. Nadat het alcoholslot eindelijk gehomologeerd is geraakt en de omkaderingsinstellingen erkend, moet het alle kansen krijgen die het verdient. Zeker in een land waar meer nog dan elders alcohol een grote risicofactor blijkt te zijn in het verkeer.