home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

25 juni 2006

Landuyt lijkt dan toch bereid om CD&V-voorstel alcoholslot uit te voeren

De VUM-kranten pakken vandaag uit het met voorstel van Minister voor Mobiliteit Landuyt om het alcoholslot in te voeren als alternatieve straf voor wie herhaaldelijk betrapt wordt op het rijden onder invloed. Ik ben uitermate verheugd over dit voorstel van de minister. Te meer omdat het een CD&V-voorstel is. In december 2005 al diende CD&V een wetsvoorstel in dat de mogelijkheid biedt om het alcoholslot als alternatieve straf op te leggen, en dat tevens voorziet in een fiscale tegemoetkoming voor bedrijven en particulieren die op vrijwillige basis zo een alcoholslot in hun voertuig(en) installeren.

Opmerkelijk is dat ik vorige week Minister Landuyt interpelleerde over alcohol in het verkeer en dat hij ook het alcoholslot ter sprake bracht. De Minister antwoordde ontwijkend.

Vraag Van den Bergh:”Denkt de minister er ook aan om maatregelen te nemen, zoals het alcoholslot?”

Antwoord Landuyt: “In het kader van de efficiënte controle denken we ook aan bestraffing. Op dit moment onderzoeken we allerlei mogelijke vormen van alternatieve bestraffing. Er zijn projecten bezig met de alcoholmeter en het alcoholslot.”

Van den Bergh: ” Daar is men al jaren mee bezig.”

Antwoord Landuyt: “De effecten van een alcoholslot kunnen niet op een paar maanden getest worden.”

Het is opvallend hoe de minister vorige week nog ontwijkend antwoordde op mijn vraag over het alcoholslot. Maar ik ben blij dat hij ons voorstel nu toch steunt. Ons wetsvoorstel is al maanden geleden ingediend en kan bijgevolg snel behandeld worden. Ik zal hierop aandringen in de commissie Verkeer en hoop hiervoor de steun van Minister Landuyt te krijgen.

Wetsvoorstel: http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/51/2285/51K2285001.pdf

Hervorming rijopleiding maakt Landuyt onbetrouwbaar

Na de vernietigende kritiek van automobilistenbond Touring, verwerpt nu ook de Vlaamse Automobilistenbond (VAB) de hervorming van de rijopleiding zoals die werd goedgekeurd door de Paarse regering. Ik was reeds van in het begin erg kritisch over de hervorming die Minister Landuyt heeft uitgetekend: té eenzijdig gericht op de prijs (het socialistische gratis-beleid), en té weinig aandacht voor de kwaliteit, voor een verbetering van de verkeersveiligheid bij de kwetsbare groep jonge chauffeurs. Na lezing van het KB dat begin deze maand op de ministerraad werd goedgekeurd, blijkt het nog erger te zijn.

Het ‘ideale systeem’, de gedeeltelijk professionele opleiding in rijschool én ervaringsopbouw via begeleider, wordt niet als uitgangspunt vermeld in het KB. Een gedeeltelijke professionele opleiding voor de basistechnieken wordt een ‘optie’ binnen de vrije rijopleiding. De kandidaat-chauffeurs en hun ouders krijgen géén enkele stimulans om een stuk opleiding via de rijschool te volgen. Na het wegvallen van het model van de leervergunning, verdwijnt nu de facto ook het gecombineerde model (vandaag het zogenaamde “model 1”).

De reactie van Minister Landuyt dat het gecombineerde model wel blijft bestaan, doordat de kandidaat-bestuurders zélf kunnen kiezen welke en hoeveel opleiding zij willen volgen in de rijschool, houdt geen steek. Strikt genomen blijft dit een mogelijkheid, maar het wordt louter een ‘optie’ bij de vrije begeleiding. Er is géén enkele stimulans. Waarom zouden jongeren dat doen, als je toch met eender welke begeleider die 8 jaar over een rijbewijs beschikt, mag leren rijden? Waarom zou je uren rijschool betalen, als je zonder die uren even snel je rijbewijs kan behalen?

De hervorming van de rijopleiding is nu helemaal een flop. Het bestaande systeem is veel beter. Er zijn dan ook redenen genoeg om het KB af te voeren: de hervorming van het rijexamen staat nog niet op punt (en de rijopleiding zou daarop afgestemd moeten worden), de wetswijziging om het jaar proefperiode in te voeren zal niet klaar zijn tegen 1 september en Europa heeft ernstige vragen bij de plannen met model 2 (20 uren). En nu blijkt de beste weg, het gecombineerde model, gedegradeerd te worden tot een “optie”.

Zoals Minister Landuyt zelf heeft voorgesteld, moet dit KB voorgelegd worden aan het Parlement. Gezien de ernstige twijfels omtrent dit uitvoeringsbesluit, is dit meer dan wenselijk. Voor allen die omwille van de verkeersveiligheid streefden naar een combinatie van rijschool en lange begeleide ervaring, is het voorliggende KB een bittere ontgoocheling, en is de minister zelf synoniem geworden van politieke onbetrouwbaarheid.

19 juni 2006

Treinvertragingen per SMS verwittigen

Treinvertragingen in de zomer en de winter zijn een jaarlijks weerkerend fenomeen. De spoorinfrastructuur en de bovenleidingen zijn erg onderheving aan de plots hoge en lage temperaturen in die seizoenen, met technische defecten en vertragingen tot gevolg. Om de treinreizigers beter en efficiënter te informeren, stel ik voor om in de toekomst treinreizigers via sms op de hoogte te brengen als er zich grote vertragingen voordoen op hun spoorlijn.

Wie regelmatig de trein neemt, weet dat vertragingen doffe ellende zijn. Afspraken worden gemist, de kinderopvang moet langer ingeschakeld worden, de winkels zijn gesloten als je uiteindelijk arriveert, … Die ellende kan opgevangen worden als de NMBS de reizigers sneller informeert over de vertragingen. Vandaag kan men die vertraging meestal pas vaststellen bij aankomst op het station, of via de radio als het ernstige vertragingen zijn.

Met mijn voorstel wil ik de NMBS aansporen om via een sms-service pendelaars te nformeren over de vertragingen op het traject dat zij afleggen. Bij het aanvragen van zijn treinabonnement kan de reiziger zijn gsm-nummer opgeven, waardoor hij op en sms-lijst komt en tijdig verwittigd wordt als er zich vertragingen voordoen.

Vandaag hebben zowat alle kranten en televisiezenders een eigen sms-dienst waarmee zij het nieuws heet van de naald, tot bij de mensen brengen. Als de media dit unnen, dan moet het voor de NMBS ook lukken. Het voordeel is dubbel: de NMBS kan bij de klanten de frustratie over het gebrek aan duidelijke informatie wegnemen en de reizigers zullen niet langer voor voldongen feiten staan en de vertraging beter kunnen inplannen.

Ik zal mijn voorstel voorleggen aan Staatssecretaris Tuybens en hoop dat ook de NMBS de idee genegen is.

08 juni 2006

Werf mobiliteit kan het gebrek aan controles niet goedmaken


Ik ben allesbehalve onder de indruk van het resultaat van de ministerraad van vandaag over verkeer. Inhoudelijk heb ik weinig problemen met de strengere maatregelen voor vrachtwagens. En de ondubbelzinnige voorrang aan rechts is gewoon een overname door de regering van het CD&V-wetsvoorstel uit 2004.

Er komen dus strengere regels voor vrachtwagens en er worden meer controles aangekondigd. Maar wat leert de realiteit ons? Dat verleden jaar het aantal uren verkeershandhaving door de federale politie (FP) duidelijk is afgenomen. In 2002 werd nochtans door de regering beslist om de verkeerscontroles door de FP tot het jaar 2010 jaarlijks met 10 % op te drijven! De verkeershandhaving blijft duidelijk het zwakke broertje van het federale politiewerk.

De eerste zorg van de regering had dus moeten zijn om meer ruimte te creëren voor controles in het algemeen en van de vrachtwagens in het bijzonder. Zo is er tot op vandaag amper controle op het inhaalverbod bij regenweer. Dat de regering vandaag zegt dat die controles effectief moeten uitgevoerd worden, bevestigd dat dit tot nog toe niet gebeurde.

De regering moet prioriteit geven aan een meer efficiënte inzet van de politiediensten, bijvoorbeeld met behulp van alle mogelijke arbeidsbesparende digitale technologie en met eenvoudige regels voor de handhaving. Enkel zo kan er ruimte voor bijkomende controles gecreëerd worden. Zolang de regering zonder enige diepgang en zonder enige planmatige visie van de ene maatregel naar de andere vlindert, zal ons land op het vlak van verkeersveiligheid in de staart van het Europese peloton blijven hangen.

07 juni 2006

Landuyt en Vande Lanotte trachten zieltjes te winnen voor mislukte hervorming rijopleiding


Een mobiliteitsminister die aan het spoorwegstation in Brugge in de vroege ochtend pamfletjes uitdeelt over de hervorming van de rijopleiding, die inhoudelijk alleen maar een flop genoemd kan worden… Ik zou bijna medelijden krijgen met minister Landuyt en de SP.a, die op deze wijze zieltjes trachten te winnen voor de mislukte hervorming en ze zo alsnog tot een grote realisatie proberen op te blazen.

De hervorming van de rijopleiding, die vanaf 1 september ingaat, zal de verkeersveiligheid allesbehalve ten goede komen. De stageperiode is gehalveerd, er is geen vaste begeleider meer voor de kandidaat-bestuurders, het minimum aantal uren te volgen bij de rijschool is verlaagd tot 6 uren, … Deze kwantitatieve en kwalitatieve afzwakking van de rij-opleiding zal het aantal jonge slachtoffers achter het stuur niet doen afnemen. Ik vrees zelfs het tegendeel.

Het zal het gemakkelijker worden om een rijbewijs te krijgen. En het zal goedkoper zijn. Maar dit “bijna-gratis”-verhaal van de SP.a gaat voorbij aan de verkeersveiligheid. Dit is populisme dat niet zonder negatieve gevolgen zal blijven. Stel dat de artsenstudie zou hervormd worden, en men de opleiding wat makkelijker maakt, de doelstellingen afzwakt, de stage verkort, … Zou dat goed zijn voor de volksgezondheid? Nee dus, en met de rijopleiding is het net zo.

CD&V wil er mee voor zorgen dat de rijopleiding financieel toegankelijker wordt voor jonge bestuurders. Maar dat mag niet ten koste van de kwaliteit gaan, zoals dat bij de hervorming van Landuyt het geval is. Reeds begin dit jaar diende ik een wetsvoorstel in om met een gedeelte van de opbrengst van de verkeersboetes opleidingscheques uit te keren aan jonge kandidaat-bestuurders (http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/51/2206/51K2206001.pdf).