home |  biografie | parlement  | kalmthout | pers | links  | nieuwsbrief  |  contact

21 maart 2007

Schaf Raadgevend Comité NMBS af.... of neem het serieus!

Vandaag stelde het Raadgevend Comité van de Gebruikers van de NMBS haar Jaarverslag 2006 voor. Ik en stelde vast dat er opnieuw een aantal frustraties naar boven kwamen. De officiële antwoorden van de NMBS op haar adviezen, zijn inhoudelijk ondermaats. En ook op het terrein gebeurt er nauwelijks iets met de adviezen waaraan de vrijwilligers van het Comité vele uren spenderen.

Noch de NMBS-groep noch de bevoegde staatssecretaris Tuybens, lijken veel belang te hechten aan het comité. Volgens de wet op de overheidsbedrijven moet het Raadgevend Comité geraadpleegd worden met betrekking tot de bepalingen in het beheerscontract die de gebruikers aanbelangen, én adviezen geven op vraag van de NMBS of de minister/staatssecretaris. In 2005 noch in 2006 was er geen enkele formele adviesvraag. Een Raadgevend Comité dat ernstig wordt genomen, moet toch nauwer betrokken worden bij het beleid.

Het Raadgevend Comité formuleert dus adviezen op eigen initiatief. Deze hebben vooral betrekking op de klantvriendelijkheid van kleinere stations en perrons, op de dienstregelingen (en vertragingen) en op de mobiliteitspolitiek in het algemeen. In haar adviezen vraagt het Comité géén onmogelijke dingen of overdreven zware investeringen. In essentie gaat het over kleine dingen die het leven van de treinreiziger gemakkelijker maken (zitplaatsen, bescherming, duidelijke uurroosters, …). Hier wordt nauwelijks of geen gevolg aan gegeven.

De leden van het Raadgevend Comité verdienen een prijs voor moed en doorzettingsvermogen, maar zo kan het niet verder. Ofwel moet het comité ernstig genomen worden door de NMBS-groep én de bevoegde staatssecretaris, ofwel kan men maar beter deze verplichting uit de wet op de overheidsbedrijven en de uit de beheerscontracten schrappen.

CD&V kiest duidelijk voor de eerste optie, ik zal staatssecretaris Tuybens in de Kamer ondervragen over zijn keuze.

13 maart 2007

CD&V bioscoopspotje

Waar gaan de volgende verkiezingen over? Over zeer veel. En toch ook over iets heel eenvoudigs. Over hoe de politiek naar de mensen kijkt.
Voor CD&V betekent dat: het gaat over mensen SAMEN. Over hoe de ene de andere versterkt, verrijkt en verruimt. Noem het vrienden of familie. Noem het werk, club of dorp. Noem het de samenleving.
CD&V heeft er een heus bioscoopspotje over gemaakt. Maar je kunt het ook hier op jouw scherm bekijken. We hopen dat het je raakt. En is dat zo, stuur het dan door naar al je vrienden en kennissen. Je kunt er een ontbijtgesprek met Pieter De Crem, Inge Vervotte, Kris Peeters of Jo Vandeurzen mee winnen. Hoe meer je stuurt hoe meer kans je maakt.

Landuyt mag iets bescheidener zijn

In de context van de nieuwe Staten-generaal treedt Minister van Mobiliteit Landuyt de jongste dagen uitdrukkelijk op het voorplan als de man die de bakens inzake verkeersveiligheid uitzet voor de komende jaren. Daar is niets mis mee, maar het is wel goed om te weten dat zijn pleidooi voor een eengemaakt parket vooral overkomt als een sollicitatie voor de post van minister van Justitie in de volgende regering. Ook daar kan de thematiek van de verkeersveiligheid klaarblijkelijk voor dienen. Want men kan zich afvragen waarom de minister zich daarvoor in de voorbije jaren niet sterk heeft gemaakt tegenover zijn huidige collega, justitieminister Onkelinx.

Wij dagen minister Landuyt uit om ons te tonen welke stappen hij tot nu toe in dat verband bij zijn collega van justitie heeft gezet.Wat is dat toch voor een minister die zo uitdrukkelijk het wierookvat in eigen richting hanteert, terwijl hij bakken kritiek over zich krijgt van allerlei instellingen en organisaties die zelf meer een pak ervaring en knowhow hebben inzake verkeersveiligheid ? Men herinnere zich bv. de hervorming van de rijopleiding, die focuste op "gemakkelijk en goedkoop". Dat zulks best niet gebeurt, en dat de kwaliteit van de rijopleiding fors de hoogte in moet, werd in het voorbije weekeind nog maar eens bewezen toen enkele jongeren het leven verloren in het nachtelijk weekeindverkeer.

De bevolking mag er gerust in zijn: CD&V zal zich voor het volle pond inzetten om de aanbevelingen van de nieuwe Staten-generaal uit te voeren.Een belangrijk aantal voorstellen (bv. het alcoholslot, de zwarte doos, de trajectcontroles, een dynamisch inhaalverbod, een betere rijopleiding, de btw-vermindering op de kinderzitjes, een eenvoudiger drugstest etc.) zijn reeds langer omgezet in CD&V-wetsvoorstellen. Deze positieve ingesteldheid mag echter scherpe kritiek op de minister niet uitsluiten. Meer nog : uitgerekend vanuit deze positieve ingesteldheid zien wij ons verplicht om de minister regelmatig dringend tot de orde te roepen.

05 maart 2007

Actie aan station Noorderkempen

Onder het motto "Noorderkempen verdient een volwaardig station" voerde ik, samen met Ludwig Caluwé (Essen), Daan De Veuster (Brecht) en Dieter Wouters (Wuustwezel), op vrijdag 2 maart actie aan het station Noorderkempen in Brecht. Nu ja, een 'station' kan je het desolaat landschap waarin twee perrons neergepoot werden niet echt noemen. We schotelden de verzamelde pers warme soep en onze grieven voor..


Een station als compensatie

De discussie over de uitbouw van een hogesnelheidsnetwerk in ons land woedde in alle hevigheid in het begin van de jaren ’90. Zo was er de discussie met Nederland over het precieze tracé van de verbinding Brussel-Antwerpen-Rotterdam-Amsterdam. Het werd uiteindelijk een nieuwe spoorlijn langs de E19, in ruil voor heel wat Nederlandse Guldens (ter compensatie van het langere baanvak in Vlaanderen). In de gemeenten langs dit tracé ontstonden actiecomités die vreesden voor geluidsoverlast, onteigeningen en verlies aan landbouwgrond. De compensatie werd het station Noorderkempen, met treinverbindingen naar Antwerpen, Brussel en Nederland.

Aangezien de hogesnelheidslijn daardoor ook voor binnenlands vervoer gebruikt zou worden, moest 20% van de investeringskost voor deze internationale spoorverbinding komen uit het investeringsbudget voor binnenlands reizigersvervoer, zo’n 150 miljoen euro (op een totaal van ca. 750 miljoen euro).


1000 reizigers per dag...

Het potentieel van een dergelijk station, van waaruit men binnen een kwartier in hartje Antwerpen kan staan en op een goeie drie kwartier in Brussel, is duidelijk. De auto wordt letterlijk en figuurlijk voorbijgereden op deze verbinding.
Onderzoek leert dat zeker 1000 reizigers per dag van het station gebruik zullen maken, en dat lijkt een érg voorzichtige raming. Zowel in ruimtelijke structuurplannen, áls in de mobiliteitsplannen op alle niveaus (Vlaanderen, Provincie, Gemeenten in de regio) werd dit station als belangrijk openbaar vervoersknooppunt naar voor geschoven.

De bediening van station Noorderkempen zal er – tot nader bericht - als volgt uitzien:
1. Er komt een pendeltrein Brecht – Antwerpen, 16 keer per dag, normaal gezien vanaf midden 2007, maar de geruchten worden sterker en sterker dat er uitstel komt. Dit komt neer op één trein per uur per richting. Een goede voorstedelijke verbinding vraagt op z’n minst in de piekuren twee treinen per uur. Hopelijk kan dit na invoering van de verbinding vrij snel aangevuld worden.
2. De hogesnelheidstrein Brussel-Den Haag zal aan een frequentie van acht treinen per dag, per richting rijden. Volgens de NMBS zou deze trein halte houden in station Noorderkempen en minister Tuybens bevestigt dit, zij het voorwaardelijk. Door problemen met de nieuwe standaardnorm voor het Europees beveiligingssysteem ziet het er naar uit dat de ingebruikname zal uitgesteld worden tot eind 2008, mogelijk begin 2009.



... maar een volwaardig station is teveel gevraagd

Ondertussen is men begonnen met de werken aan het station en omgeving. Er komt een plein en een busstation, een dienstgebouw voor De Lijn, een overdekte fiets- en bromfietsstalling, een parking voor 324 wagens, een kiss-and-ride zone, een onderdoorgang onder de sporen en enkele wachthuisjes op de perrons.

Ondanks de beloftevolle vooruitzichten wordt het station dus niet meer dan een opstapplaats met een parking in een desolate vlakte en perrons met nauwelijks beschutting tegen regen en wind. Amper 9 zitplaatsen, geen loketten, geen sanitair, geen comfortabele wachtruime, geen stationsgebouw, …

De NMBS en staatssecretaris Tuybens wezen het ruimtelijk uitvoeringsplan (Vlaams) met de vinger. Minister Van Mechelen stelde echter dat er ruimtelijk geen belemmeringen zijn. Meer zelfs, Van Mechelen kondigde al een behoorlijk grootschalige stationsontwikkeling aan, met kantoor- en winkelvoorzieningen. Hiermee geconfronteerd, ontkende Tuybens elke vorm van station en ontwikkeling van de omgeving.

Ongeveer een jaar geleden stonden hier nochtans ook SP.a-collega’s actie te voeren voor een volwaardige stationsinfrastructuur. Maar blijkbaar is er een verschil tussen de regionale SP.a-standpunten en de inspanningen van SP.a-staatssecretaris Tuybens.